Preview

Drug development & registration

Advanced search

THE TESTING EXTRACTIVES OF BIRCH BUDS, OBTAINED BY EXTRACTION USING ULTRASOUND

Abstract

The study was carried out on the effect of the duration of ultrasonic influence on the total output of biologically active substances from the extraction of birch buds extractants of different polarity. The water, 70% aqueous solution of ethanol and mixture of isopropanol-water 60:40 were used as extractants. Extraction was conducted by maceration. Analysis of the obtained extracts was performed by the degree of extraction of extractive substances from raw materials, the content of ascorbic acid and carbohydrates.The intensification of the process of extracting the ultrasound is not depending on the extractant. There is an increase in overall yield of extractives, including carbohydrates, while the content of ascorbic acid in the extracts is reduced or completely absent.

About the Authors

O. Yu. Kuznetsova
Federal State Educational Institution of Higher Education Kazan National Research Technological University (VO "KNRTU")
Russian Federation


E. G. Gorelova
Federal State Educational Institution of Higher Education Kazan National Research Technological University (VO "KNRTU")
Russian Federation


D. I. Fakhrutdinova
Federal State Educational Institution of Higher Education Kazan National Research Technological University (VO "KNRTU")
Russian Federation


R. Z. Gilmanov
Federal State Educational Institution of Higher Education Kazan National Research Technological University (VO "KNRTU")
Russian Federation


References

1. Государственная фармакопея XIII. URL: http://pharmacopoeia.ru/gosudarstvennaya-farmakopeya-xiii-online-gf-13-online/ (дата обращения 24.01.2017).

2. ФС.2.5.0006.15. Березы почки // Государственная фармакопея XIII. URL: http://pharmacopoeia.ru/fs-2-5-0006-15-berezy-pochki/ (дата обращения 24.01.2017).

3. Д.Н. Ведерников, В.И. Рощин. Экстрактивные вещества почек березы повислой <i>Betula pendula</i> Roth (Betulaceae). 1. Состав жирных кислот, углеводородов и сложных эфиров // Химия растительного сырья. 2009. № 3. С. 69-73.

4. Д.Н. Ведерников, В.И. Рощин. Экстрактивные вещества почек березы повислой <i>Betula pendula</i> Roth (Betulaceae). 2. Состав жирных кислот, углеводородов и сложных эфиров // Химия растительного сырья. 2009. № 3. С. 75-83.

5. Д.Н. Ведерников, В.И. Рощин. Экстрактивные вещества почек березы повислой <i>Betula pendula</i> Roth (Betulaceae). 3. Состав тритерпеновых кислот, флавоноидов, спиртов и эфиров // Химия растительного сырья. 2010. № 4. С. 67-75.

6. Д.Н. Ведерников, В.И. Рощин. Экстрактивные вещества почек березы повислой Betula pendula Roth (Betulaceae). 4. Состав сесквитерпеновых диолов, триолов, флавонидов // Химия растительного сырья. 2011. № 1. С. 111-118.

7. Д.Н. Ведерников, В.И. Рощин. Экстрактивные вещества почек березы повислой<i> Betula pendula </i>Roth (Betulaceae). 5. Состав тритерпеновых секо-кислот // Химия растительного сырья. 2011. № 3. С. 95-102.

8. Е.Г. Горелова, О.Ю. Кузнецова, Р.З. Гильманов. Разработка способа получения и исследование извлечений из березовых почек // Разработка и регистрация лекарственных средств. 2016. Т. 17. № 1. С. 62-65.

9. В.Б. Загуменников, А.В. Молчанова, Е.Ю. Бабаева, А.Л. Петрова. Изучение накопления аскорбиновой кислоты в траве эхинацеи пурпурной свежей и в продуктах ее переработки // Химико-фармацевтический журнал. 2014. Т. 48. № 10. С. 39-42.

10. ГОСТ 24556-89. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. - М.: Издательство стандартов, 1989. 16 с.

11. M. Dubois, K.A. Gilles, J.K. Hamilton, P.A. Rebers, and Fred Smith. Colorimetric Method for Determination of Sugars and Related Substances // Analytical chemistry. 1956. V. 28. № 3. P. 350-356.

12. О.Ю. Кузнецова. Биохимия. Лабораторный практикум. Учебно-методическое пособие. - Казань: КГТУ. 2010. 80 с.


Review

For citations:


Kuznetsova O.Yu., Gorelova E.G., Fakhrutdinova D.I., Gilmanov R.Z. THE TESTING EXTRACTIVES OF BIRCH BUDS, OBTAINED BY EXTRACTION USING ULTRASOUND. Drug development & registration. 2017;(1):134-137. (In Russ.)

Views: 724


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2305-2066 (Print)
ISSN 2658-5049 (Online)