Preview

Drug development & registration

Advanced search

THE FEATURES OF ACID HYDROLYSIS OF AMIDE OF CARBOXYETHYL ALGINIC ACID

Abstract

The acid hydrolysis of amide of carboxyethyl alginic acid was studied. The influence of reaction’s temperature, characteristics of mother amide and presence of nitrous acid in the reacting mass to the results of the reaction.

About the Authors

T. I. Taradeyko
St. Petersburg Chemical-Pharmaceutical Academy of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


M. V. Sidorova
St. Petersburg Chemical-Pharmaceutical Academy of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


S. N. Galasheva
St. Petersburg Chemical-Pharmaceutical Academy of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


A. A. Iozep
St. Petersburg Chemical-Pharmaceutical Academy of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


References

1. Е.С. Серебренникова, В.Л. Давыдова, С.В. Гурина, А.А Иозеп. Изучение антимикробной активности некоторых производных альгиновой кислоты // Проблемы медицинской микологии. 2013. Т. 15. № 4. С. 60-62.

2. Е.С. Серебренникова, М.С. Мороз, А.И. Черёмушкин, А.А. Иозеп. Реакции карбоксиметилальгиновой кислоты с некоторыми N-нуклеофилами // Бутлеровск. сообщ. 2012. Т. 31. № 7. С. 18-23.

3. Т.И. Тарадейко, Т.М. Седёлкина, Т.А. Тарасова, А.А. Иозеп. Алкилирование альгиновой кислоты акриламидом // ЖОХ. 2016. Т. 86. Вып. 6. С. 1345-1349.

4. А.А. Иозеп, Н.К. Бессонова, Б.В. Пассет. Синтез карбоксиэтилдекстрана // Ж. прикл. химии. 1998. Т. 71. № 2. С. 320-323.

5. А.А. Иозеп, Д.В. Соколенко. Химическая модификация микробных полисахаридов, или гликанов. - СПб.: Менделеев, 2004. 72 с.

6. С. Сиггиа, Г.Дж. Ханна. Количественный органический анализ по функциональным группам. - М.: Химия, 1983. 672 с.


Review

For citations:


Taradeyko T.I., Sidorova M.V., Galasheva S.N., Iozep A.A. THE FEATURES OF ACID HYDROLYSIS OF AMIDE OF CARBOXYETHYL ALGINIC ACID. Drug development & registration. 2017;(4):144-147. (In Russ.)

Views: 728


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2305-2066 (Print)
ISSN 2658-5049 (Online)